REEQUIPAMENT DE LA VIA NOVA A L’AVENC DE MAMELONS

El passat 20 de gener vam anar a reequipar la Via Nova de l’Avenc de Mamelons situat a la Mola de Catí dels Ports.

Els participants vam ser Sergio, Mar, Hernani, Albert Albesa, Vicent i jo mateixa.

Ja feia temps que volíem visitar aquesta zona de la cavitat i no ho havíem pogut fer degut al mal estat de les instal·lacions, per tant era el moment de reequipar i poder baixar fins el fons d’aquest clàssic de la zona.

Albert en la gran bandera de Mamelons

En entrar ens vam dividir amb dos grups, Sergio, Mar i Hernani es dirigirien cap a la Sala del Castell i a la Sala de les Banderes per visitar-la i també per marcar bé el camí d’accès i retorn. Aquesta via presenta dificultats per orientar-se i trobar el camí correcte, ja que es tracta d’una zona caòtica plena de blocs i raconets.

L’altre grup format per Vicent, Albert i jo, de mentres aniríem reequipant la Via Nova fins arribar al fons de la cavitat. Ja ho vàrem intentar un cop, sense èxit, perquè portàvem un broca gran i l’espai era prou reduït com per poder clavar res els primers metres de pous. El nou equipament consta de 10 parabolts INOX i uns 6 spits que ja hi eren ( estan en bones condicions). Aquesta via s’agafa per la via contraria a la del pou volat que surt de la bandera. Des d’allí arribes a una repisa prou ampla que precedeix la Sala Gran. Després continues per un pou d’uns 60 metres, prou estret al principi, en breu hi ha que fer un pèndol a l’esquerra (mirant des de la paret on estan els parabolts). Un cop trenques a l’esquerra, hi ha un pou de 61, prou ample i on no arribarem al seu fons, sinó que aterrarem en una repisa a uns 10m. En aquesta repisa, hi ha que buscar un hueco entre els blocs per continuar i fer l’útim pou d’uns 15 metres. En aquest punt faltaria equipar un nou punt, ja que allí ja no vam poder posar-ne.

Gran pou de Mamelons

El material necessari per aquesta via:

  • 60 metres de corda fins la repisa de la Sala Gran (n’hi ha de sobres per poder arribar a la Sala, si es vol visitar)
  • 2 cordes de 80 metres per als pous de 56 i 61 metres respectivament
  • 20 metres de corda per a l’últim pou de 15 metres
  • 20 mosquetons
  • 10 xapes d’spit
  • Cintes planes i/o cordinos

En arribar al fons, trobem un Belen, com és habitual en moltes cavitats de la zona. Des d’allí es pot fer una remuntada que desemboca en una gatera vertical prou estreta i incòmoda, sobretot per tornar després. Aquest pas dóna lloc a una zona caòtica amb filtracions d’aigua, estem a la cota máxima de la cavitat.

Faena feta!!!

Sarai