Els sifons del MC100

Exploracions a l’Avenc de la Crisi

Fa 4 mesos Jordiet, a una sortida post curset, ens va parlar d’un sifó que ells van intentar buidar amb una mànega (que esta abans d’entrar a la sala del llac) i amb 2 poals que encara estan allí. 
Mesos després Cantero, Albeseta i Héctor van fer una entrada on Cantero va superar el sifó, trobant un meandre actiu que fa cap a un altre sifó, com anava sol van sortir, amb un nou sifó com objectiu.
Jordi, també ens va parlar d’una gatera que surt a mà dreta abans d’entrar a la sala del llac, la gatera és molt estreta, ells ja  l’havien explorat fins agobiar-se.

El passat dissabte 19 de setembre, Lluis, Gina, Sarai i jo vam entrar-hi amb la intenció d’explorar la gatera fins on poguérem. La gatera progressa per un laminador que se va estretint, acaba mantenint unes mides molt reduïdes i amb alguna irregularitat i formació que crea estretors delicades, un d’estos passos no el vam poder superar, però es podrà desobstruir, sembla que després guanya una mica d’altura. Toca fer algun pas estret marxa enrere. De sortida vam anar mesurant fins la entrada de la sala del llac, calculem uns 30 metres més de gatera, amb trams on no supera els 20 cm d’altura. No vam fer fotos.
Didac al sifó

En sortir Sarai, Lluis i jo vam anar al refugi de Cova Cambra on havíem quedat amb Cantero, Maso i Paula, va aparèixer Calau amb la família, també Polit, Erik, Toni, Ana, Gifré i Jenny, lo que es una nit a tope a la Mola, bueno faltava Dídac que va arribar mes tard amb subministres, com sempre bon sopar i a dormir.

Diumenge 20:

Sarai, Maso i Paula marxen a peu cap a Pous de la Neu, Cantero, Dídac i jo al sifó. En no res ens plantem al llac, ens equipem amb neoprè i cap allí. El sifó es troba al meandre actiu en una part on baixa el sostre fins deixar un petit tub aproximadament de 60 cm d’ample, 30 cm d’altura amb 20 cm submergits i 70 cm de llarg, després fa un zig-zag a la dreta i continua per un meandre fins una sala amb un sostre alt formada per diferents tubs de pressió, amb un sifó impenetrable però amb bona pinta, aquest a la part inferior (submergida) guanya dimensions.

Fem unes fotos i discutim diferents formes de buidar-lo, sortim amb idees.

Dissabte 26:

Tornem-hi, Cantero, Bardi i jo.
Instal·lem i anem directes al llac, ens equipem i al primer sifó, el superem i directes al segon.
Vam agafar els poals, i portàvem una bomba, taladro, 2 bateries i 2 trams de mànega. Després de fer el muntatge i unes marques de nivell, la bomba tira bé, però ens quedem sense bateries, vam baixar 2 dits d’aigua. Avui no ha sigut però anem bé. Provem alternatives, intentem escalar una rampa en fissura que puja i es veu un gir al tub, allò patina… com patina… als 3 metres pego la volta i Cantero igual, tot el que agarres es trenca. Sortim amb idees per demà, allò s’ha de pujar. 
Fora ja estaven Sarai, Dídac i Xispa.
Fem nit a la mola.
Diumenge 27:

No matinem massa, mengem i revisem material, no tenim material per equipar aquella escalada, així que entrarem a traure el material, pegar-hi un cop d’ull i desinstal·lar.
Entrem Cantero i jo primer, passem el sifó i traiem el material, desprès entren Miguel, Dídac i Sarai que baixen al llac, trauen material i desinstal·len la cavitat. I així va ser, vam revisar el nivell del sifó, i vam veure que havia recuperat el que vàrem buidar el dia anterior. De sortida vam provar forats al pas del negre que feien cap al sifó inferior de la sala.
En sortir vam fer un bon berenar al refugi i la parada obligada a Pous de la Neu, allí vam traure conclusions, la direcció oest del meandre i la distància recorreguda, aproximadament d’us 30 metres, ens fan sospitar que ens trobem baix del Pas del Negre, que a més té una aportació d’aigua constat al seu sifó inferior… de moment incògnites.


Han estat bones exploracions, ens han aportat informació per fer entrades més preparades, hi tornarem!!

Segon sifó
Part submergida del segon sifó


Un comentario sobre “Els sifons del MC100

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *