COVA DEL IAIO

Mola de Catí, Tortosa

Història:

El 9 de març de 2019 membres del ECT (Espeleo Club Tortosa) mentre feien activitat a l’Avenc de la Barcina i gràcies a uns prismàtics, van localitzar un forat al cingle de la Mola de Catí.

Trobada a peu gràcies als prismàtics i a la comunicació amb telèfons mòbils, es va comprovar que la cavitat tenia continuació.

En diverses entrades membres del ECT i la UEC Tortosa van explorar la cavitat, després de forçar diverses estretors, van trobar sales de volums considerables i un recorregut prou digne.

Al mes d’abril Vicente Barraquet, va realitzar la topografia de tota la cavitat coneguda.

Histories d’exploració:

LA COVA DEL IAIO – MOLA DE CATI – 09/03/2019

LA COVA DEL IAIO – “FINAL FELIÇ?” – 17/03/2019

LA COVA DEL IAIO – “EL PAS DE LA BALDANA” – 01/04/2019

LA COVA DEL IAIO – 2.0 – 30/03/2019

LA COVA DEL IAIO – EUFÒRIA CONTINGUDA – 06/04/2019

Situació:

La cavitat se situa baix la cinglera de la Mola de Catí, al municipi de Roquetes, Tarragona.

Per accedir s’ha d’agafar la pista que dóna la volta a la Mola per la part del Mascar fins a dalt (recomanable 4×4). Un cop dalt, la pista fa una S i després continua recta fins arribar a un clar de vegetació, què és on es deixa el vehicle.

Continuem a peu direcció sud per una pista poc marcada fins trobar algunes fites que marquen la baixada per la cinglera. Després de passar un petit pont de roca continuem a l’esquerra direcció Caro superant una ressalt de 6m amb ajuda de la vegetació. Seguint la sendera en direcció al cingle en pocs metres trobem l’entrada de la cavitat.

Descripció:

La cavitat, penjada a la cinglera de La Mola, es tracta d’una surgència fòssil situada per sobre d’altres cavitats conegudes actives.

Accedim per una gatera desobstruïda d’uns 8m de longitud que ens deixa a una sala on surten tres possibles continuacions. Dos d’elles, fòssils i que agafen direcció N i S, formen una circular, on es troben sales de volums més grans que acaben curtcircuitant per un tub de pressió a un pis superior.

La continuació més evident és per la Galeria Mascarell, de sostre baix, en direcció SO, que ens porta fins a una sala amb un enfonsament. A través del Pas de la Baldana, una gatera amb fang, serpentejant, de reduïdes dimensions i d’uns 5m de longitud, accedim a una gran sala molt decorada, la Sala Fresca.

Seguint la mateixa direcció i superant diferents estretors trobem un petit meandre que connecta amb la Sala de les Estalagmites, una sala plena de formacions en forma de llapis, molt boniques i a la vegada molt fràgils. Cal prestar especial atenció i progressar per una gatera per la part inferior, per tal de no fer malbé la formació, un dels motius pels quals tota la cavitat està abalisada.

Després d’aquesta bonica sala, continuem per una petita finestra penjada a 2m entre blocs i arribem a la Sala de la Colada, que com el seu nom indica una gran colada decora una de les seves parets i part del terra. Un petit forat rodó ens porta a les dos últimes sales, lloc on s’estan duent a terme els treballs d’exploració de la Sala del Dia Sense Llum.

Actualment els treballs d’exploració els està duent a terme l’Espeleo Club Tortosa.

Topografia:

Fotografies:

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *