AVENC DE MAMELOTS- VIA SCHIBI

El passat cap de setmana vam decidir visitar la Via Schibi de l’Avenc de Mamelots, una via que té poca afluència de gent, ja que és difícil de trobar.

Per accedir-hi descedim el gran pou de 34m aeri, continuem un ressalt d’uns 5m, un pou de 10m i arribem a la Sala de la Unió. Aquesta sala té varies opcions, una d’elles la Via SIRE, que dóna pas a la Sala SIRE i a la Sala del Castell (aquesta la més visitada), o bé la Via Schibi.

Per anar a la Via Schibi, cal prendre la direcció oposada a la Via SIRE pel caos de blocs. Un cop enfilem la direcció correcta trobem alguns ressalts, un d’ells equipat amb una cordeta per facilitar la progressió. Seguidament, trobem el Pou de Gori de 20m que surt d’una petita finestra. Una de les finalitats d’aquesta visita era comprovar l’equipament de la via.

Josep al pou de 35m (foto d’una entrada anterior)

El Pou de Gori arrenca amb un spit i un natural com a capçalera per superar la petita finestra que després s’obre i dóna lloc a un bonic pou replet de colades.  Quan baixem uns metres trobem un desviador natural en bon estat que cal usar per evitar el fregament, el proper fraccionament és un altre spit a la mateixa paret de descens seguit d’un altre als pocs metres. Aquí cal observar la direcció del pou, ja que hi ha un parell d’spits a mode de capçalera a la paret oposada de difícil instal·lació. Cal obviar aquesta instal·lació i buscar l’spit en bon estat a la paret de descens. Des d’aquí cap al fons trobem un altre desviador que cal usar.

Javi a la base del pou

Un cop a la base del pou, podrem observar que la gran colada acaba en un gour, que aquest cop estava sec. Per continuar, trobem un ressalt de 2m equipat amb un spit que cal instal·lar. Arribem a una sala amplia que ens dóna l’opció de continuar baixant amb corda o bé desgrimpar per la seva dreta entre colades. Si escollim l’opció de baixar amb corda hi ha que anar amb precaució, ja que falten alguns punts d’equipament per evitar el fregament, o bé l’equipament d’un passamà.

En aquest punt, si continuem davallant, a la dreta trobem les Diaclasses Paral·leles, que com diu el nom són dos diaclasses independents prou estretes però amb colades ben formades i molt boniques. Sortint d’aquí continuem davallant des d’un natural equipat que ens porta a un passamà, que consta d’un parell més d’spits. Cal anar amb precaució, perquè l’equipament és just. Des d’aquí ja podem veure la base del pou i la Sala del Vivac, caldrà baixar uns 6m des d’un natural, reviseu l’estat d’aquest abans de baixar.

Foto de grup a la Sala del Vivac

Ens trobem a la Sal del Vivac, lloc on entre el 1976 i 1979 van fer una llarga estància d’una setmana per investigar totes les possibles continuïtats. Es poden veure els burils a la roca, lloc on posaven les hamaques per dormir. Fins fa uns anys aquesta sala era plena de restes de carbur, que poc a poc durant els cursos d’iniciació és van anar netejant.

Aprofitem per investigar la sala, adonant-nos del gran tamany i de les mil possibilitats, a cada pas hi ha forats que tiren avall entre blocs. Hi ha moments que sembla que estem a l’Avenc del Polit, un avenc que queda ben prop i que en la base del seu últim pou de grans dimensions hi ha un gran caos de blocs similar a aquesta galeria.

Vicent treu la càmera per fer algunes fotos i després ja emprenem la tornada des de 131m cap a l’exterior.

Javi se mira la sortida menuda de Mamelots, que anomenem triangle

Una bona jornada amics, fins la propera!

Activitat realitzada per Jordi Ortiz, Emma Ortiz, Javi Mir, Vicente Barraquet, Albert Albesa i jo mateixa.

Sarai

Sala del Castell (foto d’una entrada anterior)

2 comentarios sobre “AVENC DE MAMELOTS- VIA SCHIBI

  1. Por favor, teneís noticias de Oleguer Escola, quisiera comunicarme con él y hasta la fecha no lo he conseguido. Podéis darle mi email. Atentamente, Daniel Schibi

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *