Montsec d’Ares

El passat cap de setmana un bon grup d’espeleòlegs vam anar a visitar 2 cavitats clàssiques de la Serra del Montsec.

Divendes per la tarde arranquem Sarai i jo de Tortosa cap a Àger, on ens trobarem amb Jordi que ve de Mataró. 
Natros farem nit en les furgos i els companys Ferran, Carol, Esteban i Carla, que venen de Castelló, aniran al càmping.

Dissabte 7 de març

Quedem a les 8:30h per arrancar cap al parking del despegue,  on comença la pista d’aproximació a la Grallera Gran del  Corralot.

Vam poder continuar per la pista en bon estat fins arribar a unes antenes, on deixem les furgos i continuem amb el 4×4 d’Esteban, cal dir que amb el 4×4  ens vam quedar a uns 30min de la cavitat, de no portar-lo haurien sigut unes 2 hores, moltes gràcies Esteban!

Carol al pou de 33,5m

En arribar a la boca, Sarai comença a instal·lar el passamà d’accés  i el pou de 33,5m que  ens deixa a la part alta d’una gran rampa de la Sala C.G.B., baixem amb precaució i anem a visitar la Via del Primer Dia.

Espectaculars formacions a la Sala C.G.B.

Després de superar gateres i destrepes, trobem diferents sales amb molta formació i gours plens d’aigua, la cavitat és prou activa. Trobarem la continuitat en una petita finestra a l’esquerra pujant una colada en rampa, aquí Carla instal·la el P10 que ens portarà a una bonica sala amb força formacions.

Esteban a la Sala del Llac Temporal

Progressant dirección NO, desgrimpem amb precaució i l’últim ressalt d’uns 3m instal·lem una corda en un spit per ajudar a la sortida.

Estem dins d’un llac temporal de dimensions considerables, fem algunes fotos i anem a visitar els dos ramals que surten d’aquesta sala.

Tornem fins la Sala C.G.B. i busquem el pou d’accés a la Via del Llac.

Ferran instal·la els pous de 10 i 15m que ens deixen en una sala arrampada. A la part més baixa d’aquesta i entre blocs trobarem la continuación, tot un seguit de ressalts més o menys complicats i algun pas estret que ens condueix fins al llac. Com la resta de cavitat tenia molta aigua, en visites anterior mai l’habiem vist tant ple.

Ferran i el llac

D’aquí tornem fins la sala i anem sortint al exterior, Ferran i Jordi desinstal·len.

Tornem cap a Áger, sopar de lujo a la furgo i a dormir que demà toca el Boixaguer.

Diumenge 8 de març

Avui ens trobem al bar de la gasolinera d’Àger, fem un café i arranquem un altra vegada fins dalt del Montsec d’Ares; a diferència d’ahir continuarem la carretera principal per baixar direcció Sant Esteve de la Sarga, baixant trobarem una gran fita que marca l’inici de la sendera d’accés a la cavitat, a pocs metres, en un revolt tancat deixarem els vehicles.

En menys de 10 minuts arribem a la boca inferior de la Grallera del Boixaguer.

Boca inferior, foto d’Esteban

Ens equipem i Carla comença a instal.lar la via de l’esquerra que ens portarà a la Sala per un ràpel volat d’uns 45m. Paral·lelament Carol instal·la la via de la dreta, més fraccionada, però que dóna igualment a la Gran Sala de 85x45m en planta i 60m d’alçada.

Carla al volat de 45m

Ja a la base del pou continuem per la galeria principal baixant una rampa de terra i pujant una rampa de blocs, al final de la qual trobarem l’equipament per instal·lar el pou de 18m. Cal destacar que havíem agafat una corda de 25m, vam poder instalarl·lo, però seria més adient una corda més llarga per poder iniciar la instal·lació més amunt.

Pou de 18m

Arribem a un altra gran rampa que a la seva part inferior esquerra ens porta a un gran caos de blocs format pel colapse del sostre, per la part dreta del mateix una corda en nusos ens ajuda a baixar fins al llac.

Zona intermitja de la gran sala

D’aquí, satisfets, tornem cap a la sala principal i l’exterior, ja que és diumenge i tenim prou camí de tornada a casa.

Llac del Boixaguer. Foto d’Esteban

Com sempre, un cap de semana espeleològic en la millor companyia.

Gràcies companys!

 

Vicent.

Un comentario sobre “Montsec d’Ares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *