Cova Muria

Plans de Mandúria, Alfara de Carles.

Història:

La setmana passada el company Jordi Centelles va trucar a Sarai, per si volíem acompanyar-los a explorar una cova que havia trobat Mario Carbó Adell, sense pensar-ho li vam dir que si.

Diumenge 14 d’abril, ens trobem al Pilans Jordi Ortiz, Jordi Centelles, Mario Carbó, Lluis Duran, Sarai Ramirez i Vicent Barraquet, ens repartim als 4×4 i pujem al Port a explorar aquesta nova cavitat i fer la topografia.

Dijous 1 de maig, tornem per fer treballs de desobstrucció al forat bufador, Jordi Ortiz, Jordi Centelles, Mario Carbó, Sarai i Vicent. Superem l’estretor i accedim a la resta de cavitat coneguda, amb alguna incògnita pendent.

Diumenge 19 de maig, Jordi Reverté, Jordi Centelles, Mario Carbó, Lluis Duran, Sarai i Vicent, continuem amb els treballs de desobstrucció al engolidor final i acabem la topografia de la cavitat coneguda fins avui.

Situació:

Agafem la pista (imprescindible 4×4) que dóna la volta a la Mola per la part del camí de Llinars, continuarem per la pista principal fins arribar on la pista fa dos revoltes tancades a la dreta, baix del coll de Llinars. Abandonem la pista principal per agafar la pista de la dreta, que va a la Vall d’en Caubet, on pràcticament al final de la pista i baix mateix de la línia elèctrica finalment deixem el cotxe.

A peu, baixarem per diferents bancals amb marges construïts per l’home fins arribar a una torre elèctrica amb el número 12, on a l’esquerra a escassos 50m seguint el marge, trobarem la boca de la cavitat.

Descripció:

La cavitat presenta 2 boques d’accés.

Trobem primer la boca més gran, amb unes dimensions de 4.65m d’ample i 1.63m d’alçada. Continuant el marge direcció Est trobem la segona boca, una gatera de dimensions més reduïdes 40x30cm.

Accedim a la cova per la boca de majors dimensions que forma la sala principal, amb una amplària màxima de 6.32m, una longitud de 24.59m i una alçada màxima de 3.94m.

Progressant per aquesta sala i abans d’un pas on el sostre baixa fins a 40cm del terra trobarem en direcció Oest una galeria remuntant de dimensions més contingudes i que es divideix en dos ramals, un que surt direcció Sud, on trobem una gatera que comunica amb la sala principal i un direcció Nord, que es torna a dividir en dos.

En aquest punt podem continuar direcció Nord i sortirem de la cavitat per la boca més menuda o podem continuar direcció Oest per un caos de blocs ascendent on trobarem una sala amb terra de sorra d’uns 6m de diàmetre i 6.30m d’altura.

Tornant a la sala principal, superant el pas de sostre baix, a escassos 10m en direcció Est s’obre una fractura de caràcter ascendent que ens portarà a dues sales unides per la mateixa fractura, acabant aquest ramal en una sala en sostre de sorra de 4.36×3.22m.

Al final de la sala principal trobem un gour a mà dreta on hi ha restes de ceràmiques antigues, que ens fa sospitar que la cavitat és coneguda a l’antiguitat i els autòctons hi accedien per tal d’agafar aigua.

Com a possible continuació trobem una petita gatera en direcció Sud que bufa aire de forma constant.

Superant la gatera de reduïdes dimensions, accedim a una sala més gran plena de blocs.

A l’esquerra, sota un gran bloc trobarem un altra estretor desobstruïda, superant-la ens trobarem a la part final de la cavitat. En aquesta part hi ha uns meandres fòssils d’amplada reduïda que ens conduiran al engolidor final, lloc on estem treballant actualment.

Actualment els treballs d’exploració els està duent a terme la Secció de Barrancs i Espeleo de la UEC Tortosa.

Topografia:

Topografia de Cova Muria

Descarrega en PDF: Cova Muria

Fotografies:

 

2 comentarios sobre “Cova Muria

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *